Journal of Research in Turkic Literatures

The Life and Perfect Human theme in the Work, Named Black Words, of Abay Kunanbayev Who is the One of the Founders of the Kazakh Literature

Kazak Edebiyatı’nın Kurucularından Abay Kunanbayev’in Hayatı ve Kara Sözler Adlı Eserinde Geçen İnsan-ı Kâmil Teması

Journal of Research in Turkic Literatures, Volume 1, Issue 1, December 2020, pp. 53-60
OPEN ACCESS VIEWS: 330 DOWNLOADS: 196 Publication date: 15 Dec 2020
ABSTRACT (English)
In this study, 19th century. The life of Abay Kunanbayev, one of the founders of Kazakh Literature, and the theme of human-i kamil, which is addressed in his work Black Words, is emphasized. According to Abay, a person must first receive a good education and protect moral values ​​in order to be a perfect human being. In the study, the sacrifices made by Abay for the Kazakh people and the efforts of the people to advance their knowledge, civilization and culture level are also discussed. The most important aim of Abay Kunanbayev during his life was to show the Kazakh people the way to civilization, who suffered a lot in the past and in his own time. Abay Kunanbayev, poet, philosopher, thinker etc. As a person with many aspects, he is a great personality that needs to be investigated deeply. In this study, Abay's period, his life, and his views on the perfect upbringing of human beings and human beings have been briefly addressed.

In the study, the moral values ​​that are necessary for being a perfect human being, which Abay discussed in his work called Black Words, were also emphasized. It has also been emphasized that things such as lying, arrogance, selfishness, ignorance and indolence should be avoided from harmful and distracting things.
ABSTRACT (Turkish)
Bu çalışmada, 19. Yy. Kazak Edebiyatı’nın kurucularından olan Abay Kunanbayev’in hayatı ve Kara Sözler adlı eserinde ele alınan insan-ı kamil teması üzerinde durulmaktadır. Abay’a göre bir insanın insan-ı kamil olabilmesi için başta iyi bir eğitim alması ve ahlaki değerlere sahip çıkması gerekmektedir. Çalışmada, Abay'ın, Kazak halkı için yapmış olduğu fedakârlıklar, halkının bilgi, medeniyet ve kültür seviyesini daha ileriye götürebilmek için göstermiş olduğu gayretleri de ele alınmıştır. Abay Kunanbayev’in hayatı boyunca en önemli gayesi, geçmişte ve kendi döneminde çok sıkıntılar çekmiş olan Kazaklara medeniyete giden yolları göstermekti. Abay Kunanbayev, şair, filozof, mütefekkir vs. çok yönü olan bir şahsiyet olarak derinlemesine araştırılması gereken büyük bir şahsiyettir. Bu çalışmada, Abay’ın yaşadığı döneme, hayatına, insan ve insanın kâmil mana da yetiştirilmesi noktasındaki görüşlerine kısaca yer verilmeye çalışıldı.

Çalışmada, ayrıca Abay’ın Kara Sözler adlı eserinde ele aldığı  insan-ı kamil olma yolunda gerekli olan ahlaki değerler üzerinde durulmuştur. Yalancılık, kibir, bencillik, cahillik ve tembellik gibi insana zararlı ve insanı olgunluktan uzaklaştıran şeylerden uzak durulması gerektiği de vurgulanmıştır.
KEYWORDS (English)
Abay Kunanbayev, Kazakh people, Black Words, Human-i Kamil
KEYWORDS (Turkish)
Abay Kunanbayev, Kazak halkı, Kara Sözler, İnsan-ı Kamil
CITATION (APA)
YILDIZTAŞ, A. (2020). The Life and Perfect Human theme in the Work, Named Black Words, of Abay Kunanbayev Who is the One of the Founders of the Kazakh Literature. Journal of Research in Turkic Literatures, 1(1), 53-60. https://doi.org/10.47580/tead.114
REFERENCES
  1. Abay, (1986), Eki Tomdık Şıgarmalar Jiynağı (Bütün eserleri 2 cilt). Almatı.
  2. Abay, (1993), Kara Söz, Poemalar, El, Almatı.
  3. Akjan Maşanov, (1994), El Farabi ve Abay, Almatı.
  4. Aldajumanov, K. S. (1994). Kazakstan Tarihi, Oçekri, Almatı.
  5. Auelbekova, S. (2003). Kazakça Yayınlarda Dil ile İlgili Görüşler ve Uygulamalar. Doktora tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Anabilim Dalı.
  6. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (2003), C, XXVIII, Ankara: İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM)
  7. Kerimbayev, N. (2002). Tolık Adam Bolu Maselesi. Bilim-Obrazovanie, No:7, Moskva. 2002.
  8. Kunanbayev, A., (1993), Kara sözler, El yayınları, Almatı.
  9. Ömiraliyev, K., (1993), Abay Aforizmi, Almatı.
  10. Salgaravlu, K., (1993), Tanım Basamakları, Önimder Matbası, Almatı.
  11. Yıldıztaş, A. (2019). M. Akif Ersoy ve Abay Kunanbayev’in Eserleri’nin Tematik Olarak Mukayesesi, Doktora tezi, Saraybosna: International Burch University, Eğitim ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı.
LICENSE
Creative Commons License